Ciasteczka anyżkowe

    Ciasteczka anyżkowe

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te ciasteczka są podobne do biscotti i łatwo je przygotować, a smakują fantastycznie. Są w nich migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki, czekolada, anyżek i imbir. Doskonale pasują na Boże Narodzenie.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 3-4 jajka
    • 250 g drobnego cukru
    • 125 g migdałów lub orzechów włoskich grubo posiekanych
    • 100 g startej skórki z pomarańczy
    • 150 g rodzynek
    • 3 łyżki anyżu w proszku
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 50 g czekolady startej na tarce
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • masło do smarowania po wierzchu
    • 1-2 żółtka roztrzepane z niewielką ilością wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Zmiksować jajka z cukrem na puszystą, lekką masę. Dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem masła i roztrzepanych żółtek), na końcu dodając przyprawy i wyrobić dość gęste ciasto.
    2. Podzielić ciasto na 4 części i każdą część zrolować w długo wałek na długość blachy do pieczenia ciasteczek.
    3. Rozgrzać piekarnik do 150 C. Piec wałki ciasta w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Posmarować roztrzepanymi żółtkami z wodą i piec jeszcze przez 5-10 minut w temperaturze 180 C.
    4. Pokroić ukośnie w kromki i podawać ciepłe.

    Aniseed powder

    If unavailable at your local supermarket, you can find it in Chinese/Oriental speciality shops or online.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis