Keks anyżkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi

    Keks anyżkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten keks smakuje wyśmienicie nawet jeśli nie jest już całkiem świeży - wtedy wystarczy go stostować. Ten przepis jest na dwie foremki, a więc ja jednego keksa zawsze zamrażam. Kiedy go piekę nie posypuję do cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 6 jajek
    • 400 g drobnego cukru
    • 625 g maki pszennej
    • 2 łyżek proszku do pieczenia
    • 240 ml soku pomarańczowego
    • 210 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub z pomarańczy
    • 1 łyżeczka mielonego anyżu
    • 150 g rodzynek
    • 175 g orzechów włoskich grubo posiekanych
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Przesiać połowę mąki i proszek do pieczenia i wmieszać do masy stosując niskie obroty miksera. Wmieszać sok pomarańczowy i olej roślinny. Dodać resztę mąki, także przesianej. Dodać skórkę cytrynową i anyżek i dobrze wymieszać.
    3. Rodzynki polać wrzątkiem, a następnie docisnąć je ręcznikiem papierowym, aż będą zupełnie suche. W misce wymieszać orzechy z rodzynkami i dodać pozostałą łyżkę mąki. Dodać do mieszaniny i wymieszać całość łyżką.
    4. Przelać ciasto do dwóch wysmarowanych tłuszczem keksówek i wygładzić wierzch. Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Ciasto jest gotowe gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli ciasto nie jest jeszcze upieczone w środku, a wierzch już się za bardzo brązowi nalezy je przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut.
    5. Odstawić na 5 minut aby przestygło, a następnie wyjąć z blaszki i odstawić na metalową kratkę aby zupełnie przestygło.
    6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis