Amerykańskie naleśniki z maślanką

    (45)
    30 min

    Ten przepis na naleśniki z maślanką (właściwie zwane "pancakes") pochodzi z Ameryki. Amerykańskie naleśniki są o wiele grubsze od naszych i tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym. Możesz też użyć syropu klonowego albo miodu, syropu złocistego, bądź też konfitur owocowych.


    Zrobione przez 106 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szczypta sody oczyszczonej
    • 1 jajko
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 200 ml maślanki
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 3 łyżki masła do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie wmieszać jajko, masło, maślankę, cukier i sól, miksując na gładką masę.
    2. Masło rozgrzać na dużej teflonowej patelni na średnim gazie i nakładać około 60 ml ciasta na 4 naleśniki. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć kilka minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi się przyrumienią. Odwrócić naleśniki na drugą stronę i smażyć kilka minut.
    3. Podawać z syropem klonowym i masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (45)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    6

    Naleśniki wyszły świetne,po prostu przepyszne, ale przy użyciu minimum tłuszczu do smażenia i nakładaniu ciasta na patelnię łyżką, bo większe jakoś mi się łamały się przy przekręcaniu  -  24 mar 2015

    babeczka2405
    autor:
    5

    Wyszły cudowne! Idealne na drugie śniadanie!  -  15 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis