Gofry migdałowe

    Gofry migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zwykle nie dodaję alkoholu jeśli wiem, że mój syn też będzie je jadł, ale te gofry mają tak mało amaretto, że tak naprawdę nie ma problemu, żeby też je jadł. Amaretto można w ogóle opuścić i zamiast tego dodać kilka kropel naturalnego olejku migdałowego.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g drobnego cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 250 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki amaretto (likieru migdałowego)
    • 6 łyżek ciepłej wody
    • 100 g mielonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Masło z cukrem zmiksować na puszystą, kremową masę. Dodać jajka, po jednym na raz, miksując dobrze po każdym dodaniu, a następnie wmieszać aromat waniliowy.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy z jajkami, a następnie wmieszać wodę i amaretto. Dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać całość.
    3. Nakładać łyżką na gorącą, posmarowaną tłuszczem gofrownicę. Podawać z bitą śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis