Tęczowa sałatka makaronowa

    Tęczowa sałatka makaronowa

    27polubień
    26min.


    Zrobione przez 189 osób

    Wspaniała sałatka makaronowa z brokułami, salami i serem. Świetna na lekki lunch lub obiad. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g trójkolorowego makaronu rotini (świderki)
    • 115 g salami w plasterkach
    • 90 g różyczek świeżych brokułów
    • 170 g czarnych oliwek, odsączonych i pokrojonych
    • 225 g startego sera mozzarella
    • 450 g sosu sałatkowego włoskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 26min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente (tzn. lekko twardy przy nagryzieniu), odcedzić i dwukrotnie przepłukać zimną wodą.
    2. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z salami, brokułami, oliwkami, serem i sosem.
    3. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    moja ulubiona sałatka na imprezkę - 06 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis