Tęczowa sałatka makaronowa

  • 20polubień
  • 26min.

Wspaniała sałatka makaronowa z brokułami, salami i serem. Świetna na lekki lunch lub obiad. Polecam!

CESTIE

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 450 g trójkolorowego makaronu rotini (świderki)
  • 115 g salami w plasterkach
  • 90 g różyczek świeżych brokułów
  • 170 g czarnych oliwek, odsączonych i pokrojonych
  • 225 g startego sera mozzarella
  • 450 g sosu sałatkowego włoskiego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 26min. 

  1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente (tzn. lekko twardy przy nagryzieniu), odcedzić i dwukrotnie przepłukać zimną wodą.
  2. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z salami, brokułami, oliwkami, serem i sosem.
  3. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Kredka
autor:
0

moja ulubiona sałatka na imprezkę - 06 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie