Migdałowe gwiazdki

    Migdałowe gwiazdki

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne bożonarodzeniowe ciasteczka w kształcie gwiazdek, które smakują wspaniale o każdej porze roku. Maślane gwiazdki z migdałami, lukrem i posypane wiórkami kokosowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • Ciasteczka
    • 150 g masła
    • 125 g drobnego cukru
    • 125 g zmielonych migdałów
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dekoracja
    • cukier puder
    • sok cytrynowy
    • wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Zmiksować masło, aby było puszyste, a następnie dodać cukier. Dodać migdały oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Blachę do pieczenia ciastek wysmarować tłuszczem, a piekarnik rozgrzać do 180 C. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto. Wycinać gwiazdki i przekładać na przygotowaną blachę. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10-12 minut.
    3. Odstawić ciastka, żeby ostygły. W międzyczasie wymieszać cukier puder w taką ilością soku z cytryny żeby powstał gładki lukier. Zimne ciastka dekorować lukrem i posypać kokosem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    absolutnie nie polecam. dużo roboty, a w smaku szału nie ma. żałuję, że skusiłam się, by je zrobić. beznadziejne, pozdrawiam - 23 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis