Makaroniki migdałowe
1 / 1 Zdjęcie:  kochmuse
Następne

Makaroniki migdałowe

Szybko się je przygotowuje i są doskonałe jako słodkie przekąski na co dzień lub na specjalne okazje, na przykład na Święta Bożego Narodzenia.

Lena

Składniki

ilość porcji: 45 

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 krople gorzkiego olejku migdałowego (lub aromatu migdałowego do smaku)
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 25 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  2. Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.
  3. Dodać olejek migdałowy, zmielone migdały i mąkę i delikatnie wymieszać masę łyżką.
  4. Na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia ciasteczek nakładać po 2 łyżki ciasta formując ciasteczka, ale pozostawiając trochę miejsca, żeby się nie posklejały.
  5. Piec przez 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie