Makaroniki migdałowe

    Makaroniki migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Szybko się je przygotowuje i są doskonałe jako słodkie przekąski na co dzień lub na specjalne okazje, na przykład na Święta Bożego Narodzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 45 

    • 3 białka
    • 150 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 krople gorzkiego olejku migdałowego (lub aromatu migdałowego do smaku)
    • 150 g zmielonych migdałów
    • 25 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.
    3. Dodać olejek migdałowy, zmielone migdały i mąkę i delikatnie wymieszać masę łyżką.
    4. Na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia ciasteczek nakładać po 2 łyżki ciasta formując ciasteczka, ale pozostawiając trochę miejsca, żeby się nie posklejały.
    5. Piec przez 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis