Migdałowe pączusie

    Migdałowe pączusie

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    To przepis na tzw. Mutzen - czyli niemieckie pączki migdałowe, które w Nadrenii tradycyjnie przygotowuje się w czasie karnawału.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 275 g mąki
    • 85 g mąki kukurydzianej
    • 65 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • szczypta soli
    • starta skórka z połowy cytryny
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 50 g drobno zmielonych migdałów blanszowanych
    • 100 g masła
    • olej roślinny do głębokiego smażenia
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą, cukrem i proszkiem do pieczenia. W cieście zrobić wgłębienie na środku i dodać jajka, sól, skórkę cytrynową i śmietanę. W blenderze dobrze zmielić migdały i dodać do ciasta.
    2. Masło pokroić na małe kawałeczki i dodać do ciasta. Szybko wyrobić wszystkie składniki na mokre, ale nie ciągniste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać kilka łyżeczek mąki. Jeśli jest zbyt suche - dodać odrobinę wody. Przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut.
    3. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1cm i wycinać dowolne kształty.
    4. W głębokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki na złotobrązowy kolor, obracając raz. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Gorące pączki posypać grubą warstwą cukru pudru używając sitka. Podawać w ciągu następnej godziny lub dwóch.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis