Murzynek migdałowy z wiśniami

    Murzynek migdałowy z wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wyśmienity murzynek z migdałami i wiśniami. Można go upiec w dużej blasze (20x30 cm) tylko wtedy trzeba podwoić ilość składników i skrócić czas pieczenia. Można je udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 4 białka
    • 140 g masła
    • 140 g drobnego cukru
    • 4 żółtka
    • 1 tabliczka czekolady z orzechami laskowymi
    • 1 łyżka Nutelli (lub kakao)
    • 50 g bułki tartej
    • 150 g migdałów lub orzechów włoskich startych na dużych oczkach
    • Wierzch
    • 250 g wydrylowanych wiśni ze słoika lub z puszki
    • 1 kropla olejku migdałowego lub amaretto
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. 23 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Ubić białka i odstawić do lodówki.
    3. Masło, cukier i żółtka zmiksować w misce na puszystą masę. Czekoladę stopić w rondelku umieszczonym nad garnkiem z gotującą wodą i wmieszać Nutellę (lub kakao). Do masy maslanej wmieszać stopioną czekoladę, bułkę tartą i migdały (lub orzechy), a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość łyżką.
    4. Przelać mieszaninę do przygotowanej tortownicy. Wiśnie wymieszać z kroplą olejku migdałowego lub z odrobiną amaretto i przykryć tą mieszaniną ciasto.
    5. Piec na najniższej półce w rozgrzanym piekarniku przez 60-70 minut.
    6. Ostudzić i udekorować cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis