Ciasteczka z kandyzowanymi migdałami

    Ciasteczka z kandyzowanymi migdałami

    1polubienie
    5godz.27min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciasteczka te - choć najczęściej pieczone na Święta, są świetne na każdą okazję. Są maślane z dominującym smakiem kandyzowanych migdałów. Jeśli nie masz czasu, możesz użyć gotowych kandyzowanych migdałów ze sklepu.

    Składniki
    ilość porcji: 70 

    • Kandyzowane migdały
    • 25 g masła
    • 25 g drobnoziarnistego cukru
    • 50 g drobno posiekanych migdałów
    • Ciasto
    • 1 jajko (oddzielić białko od żółtka)
    • 125 g masła
    • 125 g drobnoziarnistego cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 szczypta proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 4godz.45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.27min. 

    1. Kandyzowane migdały: na małym ogniu powoli stopić masło w rondelku i dodać cukier, mieszając aż się rozpuści. Dodać migdały i jeszcze chwilę podgrzewać całość. Na talerz położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i wyłożyć na to mieszaninę. Odstawić, aby masa zastygła, a następnie pokruszyć ją.
    2. Żółtko, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i kandyzowane migdały wyrobić na ciasto. Chłodzić w lodówce przez 30 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Zrolować ciasto na cienki wałek i odcinać krążki. Posmarować roztrzepanym białkiem i przełożyć na blachę do pieczenia ciastek wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut lub do momentu aż będą złotobrązowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis