Ciasteczka z migdałem

    Ciasteczka z migdałem

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Szybki i prosty przepis na najpyszniejsze ciasteczka na świecie: słodkie, niezawierające mąki i pełne migdałowej smakowitości. Doskonałe do kawki lub herbatki!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g marcepanu
    • 75 g mielonych migdałów
    • 100 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • Dekoracja
    • 35 całych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 C. Wysmarować tłuszczem dużą blachę do ciasteczek.
    2. Marcepan pokruszyć wprost do dużej miski. Dodać zmielone migdały, cukier i sok cytrynowy. Wymieszać na gładką masę.
    3. Z ciasta formować małe, zgrabne kulki. W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie i wsadzić w nie migdał.
    4. Przełożyć kulki na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis