Zapiekanka z makaronu

  • 2komentarze
  • 7polubień
  • 1godz.

Pyszne, szybkie i tanie danie podawane na ciepło na obiad lub lunch. Skład można modyfikować według upodobania.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 szklanki makaronu np. świderki, kokardki itp.
  • 200 g wędliny np. szynki, boczku
  • 200 g startego żółtego sera
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 jajko
  • 1 mały jogurt naturalny (180 g)
  • 1 pomidor
  • do smaku pieprz, oregano, bazylia itp.

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Ugotowany w wodzie makaron odsączamy i połowę porcji układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na makaron kładziemy (po połowie porcji) pokrojoną w paski wędlinę, starty żółty ser, pieczarki i przyprawy.
  2. Następnie dajemy drugą warstwę makaronu, wędliny i pieczarek. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z jogurtem. Polewamy tym zawartość naczynia żaroodpornego.
  3. Na wierzchu układamy warstwę sera żółtego i pokrojonych w plastry pomidorów.
  4. Całość dokładnie posypujemy przyprawami (wg uznania). Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i zapiekamy przez 30-40 minut. Podajemy na gorąco, można polać keczupem.

rada

Oprócz w/w składników możemy dodać inne, w zależności od upodobań i smaku np. zamiast wędliny - resztki pieczonego kurczaka i cebulę, czosnek itp., itd.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

Allrecipes
autor:
5

Faktycznie, w przepisie zabrakło jednego zdania. Już go uzupełniliśmy! Dziękujemy, Mietku, za czujność! - 18 lut 2012

mietek
autor:
2

mozeprzepis ok ale nie kompletny po co jajko po co jogurt?????????? - 14 lut 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie