Placek z bakaliami

    Placek z bakaliami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczne, ucierane ciasto z bakaliami, podawane przy okazji rodzinnych uroczystości jako dodatek do kawy lub herbaty.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 25 dkg margaryny
    • 4 żółtka z jajek
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa bakaliowa
    • 4 białka z jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 20 dkg wiórek kokosowych
    • 15 dkg zimnej, rozpuszczonej margaryny
    • garść orzechów włoskich
    • garść rodzynek
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki mąki krupczatki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 30 dkg powideł śliwkowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć ciasto i przygotować masę bakaliową.
    2. Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, rozpuszczoną margarynę, orzechy, rodzynki i pozostałe skladniki.
    3. Na blachę o wym. 24x38, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą; wyłożyć ciasto, posmarować powidłami i na wierzch wyłożyć masę bakaliową.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny. Po ostudzeniu polać ciasto w tzw. mazgaje lukrem lub polewą czekoladową.

    rada

    Zamiast powideł możemy dać o dowolnym smaku dżem lub konfiturę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis