Tapenada

    Tapenada

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 67 osób

    Klasyczna pasta z basenu Morza Śródziemnego z czarnych oliwek (najlepiej Kalamata). Podawać z kawałkami chleba pita, krakersami lub z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 ząbek posiekanego czosnku
    • 240 g (1,75 szkl.) całych oliwek Kalamata bez pestek
    • 50 g opłukanych filetów anchois
    • 2 łyżki kaparów
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć czosnek, oliwki, anchois, kapary, tymianek, rozmaryn i sok z cytryny do blendera. W trakcie mieszania, po troszeczku dolewać oliwę. Mieszać, aż powstanie pasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    zmieniona ilość składników. Ja bym jeszcze dodał orzechy piniowe. - 09 lip 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis