Nalewka winogronowa

    Nalewka winogronowa

    10polubień
    66dni15min.


    Zrobione przez 16 osób

    Nalewka z ciemnych, słodkich winogron. Jeśli winogrona nie są zbyt słodkie należy dodać więcej cukru.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 1 kg ciemnych winogron
    • 250 g brązowego cukru trzcinowego
    • 1 l czystej wódki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +66dni odstawienie  ›  Gotowe w: 66dni15min. 

    1. Winogrona lekko rozgnieść, żeby puściły sok, zasypać w garnku cukrem i odstawić na jeden dzień pod przykryciem.
    2. Zawartość garnka przełożyć do słoja lub gąsiorka i zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na półtora miesiąca. W tym czasie potrząsać słojem od czasu do czasu.
    3. Przefiltrować nalewkę dwa razy i przelać do butelek. Zakorkować butelki i odstawić je w ciemne miejsce jeszcze na 3 tygodnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    9

    O ! Po roku spróbowałem, smak winogron a kopie że... - 04 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis