Grochówka

    Grochówka

    29polubień
    13godz.45min.


    Zrobione przez 12 osób

    Prawdziwa, zdrowa, domowa grochówka. Z boczkiem, cebulą i czosnkiem - tradycyjna i "jak u mamy" :) Na obiad jak znalazł.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki łuskanego grochu
    • 150 g wędzonego boczku
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1/2 pora
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 ziemniaki
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 13godz.45min. 

    1. Dzień przed planowanym gotowaniem grochówki przepłukać groch na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalać zimną wodą w garnku i odstawić na noc.
    2. Na drugi dzień wylać wodę z grochu, zalać go świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut.
    3. Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do gotującego się grochu.
    4. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do podsmażanego boczku. Zawartość patelni dodać do gotującej się zupy.
    5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.
    6. Kiedy groch się rozgotuje, a warzywa będą miękkie przygotować zasmażkę (roztopić masło na patelni i wmieszać do niego mąkę) i dodać ją do zupy. Doprawić rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Gotować jeszcze chwilę, żeby zupa dobrze przeszła przyprawami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    IwonaFalińska
    3

    Pyszna i gęsta zupa grochowa. Polecam gorąco! Rewelacyjna - 25 sty 2016

    autor:
    2

    Pyszna - 08 gru 2014

    Walter_Kurtz
    autor:
    1

    Grochówka I klasa, choć zamiast ziemniaków dodałem do niej kiełbasy skrojonej w kostkę oraz dodatkowo doprawiłem kminkiem. Polecam! - 30 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis