Karczek pieczony

    Karczek pieczony

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    13godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczona karkówka jest bardzo smaczna zarówno na ciepło - do obiadu, jak i na zimno - do kanapek. W zależności od tego jak gruby jest kawałek pieczonego mięsa czas pieczenia można skrócić lub wydłużyć.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg karkówki
    • 1 cebula
    • 2 łyżki musztardy
    • 5-7 ząbków czosnku, obranych, w całości
    • 1 łyżeczka soli (najlepiej soli zmiękczającej mięso)
    • pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1 łyżeczka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 13godz.45min. 

    1. Dzień przed planowanym pieczeniem karkówki dobrze ją umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, a następnie w misce natrzeć olejem, przyprawami i musztardą. Zrobić niewielkie nacięcia w mięsie, w które poupychać trzeba kawałki czosnku.
    2. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
    3. Na drugi dzień cebulę pokroić w piórka i wsypać do rękawa do pieczenia, zawiązanego już z jednej strony. Na cebulę położyć zamarynowane mięso, wlewając też resztki marynaty.
    4. Zawiązać rękaw z drugiej strony i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
    5. Piec przez około 1,5 godziny. Jeśli mięso jest cieńsze może wystarczyć godzina pieczenia.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis