Karczek pieczony
1 / 1 Zdjęcie:  oleńka
Następne

Karczek pieczony

  • 5 2
  • 12
    polubień
  • 13godz.45min.

Pieczona karkówka jest bardzo smaczna zarówno na ciepło - do obiadu, jak i na zimno - do kanapek. W zależności od tego jak gruby jest kawałek pieczonego mięsa czas pieczenia można skrócić lub wydłużyć.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 5-7 ząbków czosnku, obranych, w całości
  • 1 łyżeczka soli (najlepiej soli zmiękczającej mięso)
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 13godz.45min. 

  1. Dzień przed planowanym pieczeniem karkówki dobrze ją umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, a następnie w misce natrzeć olejem, przyprawami i musztardą. Zrobić niewielkie nacięcia w mięsie, w które poupychać trzeba kawałki czosnku.
  2. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
  3. Na drugi dzień cebulę pokroić w piórka i wsypać do rękawa do pieczenia, zawiązanego już z jednej strony. Na cebulę położyć zamarynowane mięso, wlewając też resztki marynaty.
  4. Zawiązać rękaw z drugiej strony i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  5. Piec przez około 1,5 godziny. Jeśli mięso jest cieńsze może wystarczyć godzina pieczenia.

Zobacz także

Komentarze i oceny (2)

17
autor: EliLiliLalam

Smaczne i proste - 06 lut 2013

3
autor: szuszu

Wyszło pyszne ! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam - 15 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie