Karczek pieczony

    Karczek pieczony

    35polubień
    13godz.45min.


    Zrobione przez 130 osób

    Pieczona karkówka jest bardzo smaczna zarówno na ciepło - do obiadu, jak i na zimno - do kanapek. W zależności od tego jak gruby jest kawałek pieczonego mięsa czas pieczenia można skrócić lub wydłużyć.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg karkówki
    • 1 cebula
    • 2 łyżki musztardy
    • 5-7 ząbków czosnku, obranych, w całości
    • 1 łyżeczka soli (najlepiej soli zmiękczającej mięso)
    • pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1 łyżeczka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 13godz.45min. 

    1. Dzień przed planowanym pieczeniem karkówki dobrze ją umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, a następnie w misce natrzeć olejem, przyprawami i musztardą. Zrobić niewielkie nacięcia w mięsie, w które poupychać trzeba kawałki czosnku.
    2. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
    3. Na drugi dzień cebulę pokroić w piórka i wsypać do rękawa do pieczenia, zawiązanego już z jednej strony. Na cebulę położyć zamarynowane mięso, wlewając też resztki marynaty.
    4. Zawiązać rękaw z drugiej strony i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
    5. Piec przez około 1,5 godziny. Jeśli mięso jest cieńsze może wystarczyć godzina pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    EliLiliLalam
    autor:
    30

    Smaczne i proste - 06 lut 2013

    szuszu
    autor:
    19

    Wyszło pyszne ! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam - 15 sty 2014

    Nataliab
    autor:
    15

    Przepyszne! karkówka bardzooo soczysta, jednym słowem wyśmienita. Tylko ja dodałam zioła prowansalskie bo akurat tymianek mi się skończył i przyprawę do potraw z grilla również uważam, że cebulka dodaje bardzo dużo uroku, dodałam dwie ale uważam,że można dodać jeszcze przynajmniej o jedną więcej. - 02 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis