Wiśniówka klasyczna

    Wiśniówka klasyczna

    7polubień
    125dni1godz.


    Zrobione przez 55 osób

    Wymaga nieco pracy, ale jest wyjątkowo smaczna. Owoce można wykorzystać do deserów lub obtoczyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 litry

    • 2,5 kg wiśni
    • 2 kg cukru
    • 1 l spirytusu
    • 1 l czystej wódki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +125dni  ›  Gotowe w: 125dni1godz. 

    1. Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować, odłożyć około 15-20 pestek. (Dzięki pestkom nalewka będzie mieć lekką goryczkę.) Wiśnie i pestki włożyć do gąsiorka lub dużego słoja, zasypać cukrem i przykryć czystą lnianą ściereczką. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce.
    2. W tym czasie wiśnie mają puścić sok a cukier ma się rozpuścić - jeśli się nie rozpuszcza, można potrząsnąć gąsiorkiem, albo zamieszać owoce czystą łyżką.
    3. Powstały sok zlać do garnka, przecedzając go przez gazę lub przez sito. Wiśnie zostawić w gąsiorku.
    4. Sok zagotować, a następnie odstawić, żeby zupełnie ostygł.
    5. Z wiśni wybrać pestki, a następnie zalać wódką. Przykryć, odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
    6. Przestudzony sok wymieszać ze spirytusem, przelać do butelki i odstawić.
    7. Po 2 tygodniach przecedzić wiśnie, odlewając "sok" i mieszając go ze spirytusem połączonym z sokiem. Mieszaninę przelać do butelek i zakorkować. Odstawić na co najmniej 3 miesiące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    apfel
    autor:
    12

    Rysiu, chyba masz rację. Podałam te litry "na oko" ale faktycznie wychodzi więcej. Zaraz to poprawię Smacznego! Moja tegoroczna już też gotowa - 21 sie 2013

    autor:
    8

    witaj! zrobiłam nalewkę z podwójnej porcji tj.5 kg.wiśni i wyszło mi nie 4 litry, a 7 litrów nalewki-po zlaniu do butelek i oczywiście spróbowaniu jest wspaniała, klarowna, a jeszcze lepsza będzie jak dłużej postoi,czy nie ma pomyłki podałaś z 2,5 kg wiśni wychodzi 2 litry? pozdrawiam! - 20 sie 2013

    Kalina
    autor:
    3

    Ryszard pewnie, że można zrobić tylko z wódki. Będzie słabsza, ale z pewnością pyszna Nawet możesz bez wódki zrobić ) - 02 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis