Orzechówka

    Orzechówka

    8polubień
    200dni15min.


    Zrobione przez 57 osób

    Orzechówkę robi się na przełomie czerwca i lipca, gdy orzechy są jeszcze "zielone", czyli niedojrzałe. Można je wtedy łatwo kroić - i należy to robić zawsze w rękawiczkach bo pozostawiają plamy na rękach. Orzechówka jest świetna na kłopoty żołądkowe!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 10 niedojrzałych orzechów włoskich w łupinkach
    • 1 l spirytusu
    • 10 łyżek cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +200dni odstawienie  ›  Gotowe w: 200dni15min. 

    1. Orzechy dokładnie umyć, pokroić na połówki lub na ćwiartki wraz z łupinami. Przesypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Zakorkować gąsiorek i odstawić na miesiąc.
    2. Po miesiącu alkohol zlać do butelki, przecedzając orzechy. Orzechy zostawić w gąsiorku i zasypać cukrem. Dobrze potrząsnąć gąsiorkiem, a następnie odstawić na 2 tygodnie, w czasie których cukier ma się rozpuścić.
    3. Po tych 2 tygodniach ponownie przecedzić orzechy, a zebrany sok wlać do butelki z odłożonym spirytusem. Wymieszać, zakorkować i odstawić na co najmniej pół roku.

    rada

    Jeśli nie chcemy gorzkawego posmaku w orzechówce, można dodać nieco więcej cukru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    maly3city
    autor:
    8

    Potwierdzam, problemy żołądkowe po jednym kileliszku przeszły jak ręką odjął - 02 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis