Pasta jajeczna

    Pasta jajeczna

    45polubień
    15min.


    Zrobione przez 36 osób

    Pasta jajeczna to bardzo pożywny dodatek do kanapek i można nią uraczyć niespodziewanych gości, jeśli zasiedzą się do kolacji, a Ty akurat nie masz nic ciekawego w lodówce. Pyszna! Dzieciaki też ją uwielbiają!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 jajka
    • 2 kostki serka topionego (najlepiej emmentalera, musi być miękki)
    • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
    • 1 nieduża cebula
    • sól i pieprz do smaku
    • opcjonalnie: zielona pietruszka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać. Kiedy będą całkiem zimne zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
    2. W miseczce rozgnieść widelcem serek topiony z masłem. Jeśli masa będzie bardzo gęsta i ciężko się ją będzie wyrabiać można dodać majonezu, albo więcej miękkiego masła, albo poczekać aż się bardziej ogrzeje.
    3. Do masy serkowej dodać jajka i pokrojoną drobniusieńko cebulę (opcjonalnie także zieloną pietruszkę). Doprawić do smaku solą i pieprzem (więcej pieprzu niż soli - serek już jest dość słony!).

    rada

    Zamiast surowej cebuli można dodać podduszonej na maśle. Po wyjęciu z lodówki pasta jest gęsta i dość ciężko ją rozsmarować, więc lepiej wyjąć ją 15 minut przed planowanym użyciem :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    chillenbaby
    autor:
    12

    ja zamiast sera topionego daję zawsze majonez i sporą łyżkę zimnego masła, pycha! - 27 lut 2014

    autor:
    10

    Uwielbiam pastę jajeczną!To taki smak dzieciństwa! U mnie to tylko jajko, ser żółty, majonez i przyprawy. - 09 cze 2014

    KacperPawlak
    autor:
    6

    ok!!!!!!!!!!!!! - 12 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis