Pasta jajeczna
1 / 1 Zdjęcie:  apfel
Następne

Pasta jajeczna

  • 4,5 2
  • 17
    polubień
  • 15min.

Pasta jajeczna to bardzo pożywny dodatek do kanapek i można nią uraczyć niespodziewanych gości, jeśli zasiedzą się do kolacji, a Ty akurat nie masz nic ciekawego w lodówce. Pyszna! Dzieciaki też ją uwielbiają!

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 4 jajka
  • 2 kostki serka topionego (najlepiej emmentalera, musi być miękki)
  • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
  • 1 nieduża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: zielona pietruszka

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać. Kiedy będą całkiem zimne zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  2. W miseczce rozgnieść widelcem serek topiony z masłem. Jeśli masa będzie bardzo gęsta i ciężko się ją będzie wyrabiać można dodać majonezu, albo więcej miękkiego masła, albo poczekać aż się bardziej ogrzeje.
  3. Do masy serkowej dodać jajka i pokrojoną drobniusieńko cebulę (opcjonalnie także zieloną pietruszkę). Doprawić do smaku solą i pieprzem (więcej pieprzu niż soli - serek już jest dość słony!).

rada

Zamiast surowej cebuli można dodać podduszonej na maśle. Po wyjęciu z lodówki pasta jest gęsta i dość ciężko ją rozsmarować, więc lepiej wyjąć ją 15 minut przed planowanym użyciem :)

Zobacz także

Komentarze i oceny (2)

3
autor: chillenbaby

ja zamiast sera topionego daję zawsze majonez i sporą łyżkę zimnego masła, pycha! - 27 lut 2014

0
autor: KacperPawlak

ok!!!!!!!!!!!!! - 12 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie