Zaloguj się Zarejestruj się

Krupnik staropolski

Krupnik jest najstarszą polską wódką i doskonale rozgrzewa w zimowe wieczory.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 4 kubki

  • 250 ml miodu najlepszej jakości
  • 250 ml wody
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej lub niewielki jej kawałek
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 500 ml spirytusu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Do garnka wlać miód i wodę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny (pianę, która utworzy się na powierzchni).
  2. Dodać przyprawy i ponownie zagotować.
  3. Po zagotowaniu odstawić miód pod przykryciem na 15 minut, aby przeszedł przyprawami, a następnie przecedzić przez grubą gazę.
  4. Wstawić na niewielki ogień i powoli wlać spirytus, uważając, aby się nie zapalił. Kiedy będzie już dobrze gorący - natychmiast przelać do kubeczków i podawać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie