Krupnik staropolski

    Krupnik staropolski

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Krupnik jest najstarszą polską wódką i doskonale rozgrzewa w zimowe wieczory.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 kubki

    • 250 ml miodu najlepszej jakości
    • 250 ml wody
    • 4 goździki
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej lub niewielki jej kawałek
    • 1/2 laski wanilii
    • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
    • 500 ml spirytusu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do garnka wlać miód i wodę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny (pianę, która utworzy się na powierzchni).
    2. Dodać przyprawy i ponownie zagotować.
    3. Po zagotowaniu odstawić miód pod przykryciem na 15 minut, aby przeszedł przyprawami, a następnie przecedzić przez grubą gazę.
    4. Wstawić na niewielki ogień i powoli wlać spirytus, uważając, aby się nie zapalił. Kiedy będzie już dobrze gorący - natychmiast przelać do kubeczków i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis