Leniwe pierogi
1 / 1 Zdjęcie:  apfel
Następne

Leniwe pierogi

Przepis na leniwe pierogi z serem białym i z ziemniakami. Bardzo smaczne i proste. Doskonale smakują z cukrem i śmietaną, albo jeśli ktoś woli - ze skwareczkami!

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 5 

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Obrane ziemniaki ugotować w słonej wodzie, nieco przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia i przestudzić zupełnie.
  2. Ser zmielić, dodać do ziemniaków, wbić jaja dodać mąkę i sól i zagnieść ciasto w misce.
  3. Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję - dodać trochę mąki (tyle by ciasto nie kleiło się do rąk, ale nie może być twarde, bo wtedy leniwe też będą twarde).
  4. Wstawić w dużym garnku wodę, aby się zagotowała.
  5. Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy robić wałki grubości ok. 2 cm, trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 5-6 cm.
  6. Ciasto na leniwe pierogi nie może leżeć zbyt długo, więc od razu po pokrojeniu ciasta wrzucać partiami kluski do wrzątku, lekko mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną (po minucie) wybierać łyżką cedzakową na talerz

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie