Pierogi leniwe

    Pierogi leniwe

    97polubień
    30min.


    Zrobione przez 81 osób

    Pierogi leniwe nazywane też "leniwe kluski" są podobne do kopytek, jednak nie ma w nich ziemniaków, ale jest za to biały ser. Pyszne na słono i na słodko.

    ARTUR Rota, Mariany Północne

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szkl. mąki (lub więcej)
    • 700 g tłustego twarogu
    • 3 jajka
    • 100 g masła
    • 3 łyżki bułki tartej
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do garnka wlać 3-4 l wody, lekko ją posolić i wstawić na małym ogień.
    2. Dobrze zmielić ser przez maszynkę lub przetrzeć przez sito wprost do miski.
    3. Utrzeć na gładką masę jajka z serem i połową przesianej mąki. Zwiększyć ogień pod garnkiem z wodą.
    4. Do ciasta dodać resztę mąki i nieco soli, dobrze wymieszać. Jeśli ser był mokry, to będzie trzeba dodać więcej mąki, aby ciasto się związało i nie było lepkie.
    5. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, formować podłużne walce. Następnie pociąć ukośnie na 4-5 cm kawałki.
    6. Wrzucać partiami do posolonej wrzącej wody i po wypłynięciu gotować ok. 2 min. Wyjmować łyżką cedzakową wprost na talerze.
    7. Okrasa: rozgrzać suchą patelnię i wsypać na nią bułkę tartą i mieszać. Gdy lekko się zrumieni, zdjąć patelnię z ognia i dodać masło, a następnie mieszać aż masło się roztopi. Polać kluseczki masłem i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    Katrin
    autor:
    24

    ALE PYCHA!! pierwszy raz robilam sama pierogi i wyszly wysmienite. - 16 lis 2012

    autor:
    12

    Dziękuję za idealny przepis, też 1 idealna próba. - 14 lut 2015

    autor:
    5

    Bardzo dobre. Polecam! - 12 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis