Pierogi leniwe

  • 27polubień
  • 30min.

Pierogi leniwe nazywane też kluskami leniwymi są podobne do kopytek, jednak nie ma w nich ziemniaków, ale jest za to biały ser. Pyszne na słono i na słodko.

ARTUR Rota, Mariany Północne

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 szkl. mąki
  • 700 g tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Dobrze zmielić ser przez maszynkę lub przetrzeć przez sito wprost do miski. Do garnka wlać 3-4 l wody, lekko ją posolić i wstawić na małym ogień.
  2. Utrzeć na gładką masę jajka z serem i połową przesianej mąki. Zwiększyć ogień pod garnkiem z wodą.
  3. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, formować podłużne walce. Nastęnie pociąć ukośnie na 4-5 cm kawałki. Wrzucić do posolonej wrzącej wody i po wypłynięciu gotować ok. 2 min.
  4. Okrasa: rozgrzać suchą patelnię i wsypać na nią bułkę tartą i mieszać. Gdy lekko się zrumieni, zdjąć patelnię z ognia i dodać masło, a następnie mieszać aż masło się roztopi. Polać kluseczki masłem i od razu podawać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Katrin
autor:
9

ALE PYCHA!! pierwszy raz robilam sama pierogi i wyszly wysmienite. - 16 lis 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie