Śliwkówka czyli nalewka ze śliwek

  • 5polubień
  • 150dni20min.

Pyszny i prosty sposób na domową nalewkę ze śliwek węgierek. Można się nią degustować już po pół roku leżakowania. Zmieniłam tytuł tego przepisu bo piszecie, że śliwowica to mocniejszy alkohol. Dla mnie ta nalewka już jest wystarczająco mocna, może dlatego tak się ja u nas nazywa ;)

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 litr

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 300 g cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +150dni  ›  Gotowe w: 150dni20min. 

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, zalać gąsiorku wódką i spirytusem, zakorkować gąsior i odstawić w ciemne miejsce na 5 tygodni.
  2. Po upływie tego czasu dodać cukier i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
  3. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę np. przez filtr do parzenia kawy lub przez gęstą gazę i przelać do butelek. Odstawić zakorkowane butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

rada

Śliwki można obtaczać w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie i w ten sposób robić domowe praliny. Można je też wykorzystać do ciast lub deserów.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

maly3city
autor:
48

Śliwowica to destylat ze śliwek, a nalewka ze śliwek to śliwkówka. Ja zawsze zlewam nastaw zanim zasypię śliwki cukrem, wtedy cukier wyciąga spirytus ze śliwek i mogę regulować słodkość nalewki. - 02 wrz 2013

sswnowak
autor:
12

Pomylka. Ty robisz sliwowke, czyli nalewke ze sliwek. Sliwowica natomiast to destylat ze sfermentowanych sliwek. Sliwowica jest tradycyjnie piekielnie mocna (70%), przezroczysta, ew. z lekkim kolorkiem, nieslodka i zalatuje bimbrem, trochę jak wloska grappa. Roznica w nazwie nieduza, ale w smaku jak miedzy szampanem owocowym dla dzieci i paliwem do ruskich rakiet. - 10 maj 2014

MariuszMaciejewski
1

12 wrz 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie