Śliwowica czyli nalewka ze śliwek
1 / 1 Zdjęcie:  oleńka
Następne

Śliwowica czyli nalewka ze śliwek

  • 4 1
  • 5
    polubień
  • 150dni20min.

Pyszny i prosty sposób na domową śliwowicę ze śliwek węgierek. Można się nią degustować już po pół roku leżakowania.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 litr

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 300 g cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +150dni odstawienie  ›  Gotowe w: 150dni20min. 

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, zalać gąsiorku wódką i spirytusem, zakorkować gąsior i odstawić w ciemne miejsce na 5 tygodni.
  2. Po upływie tego czasu dodać cukier i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
  3. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę np. przez filtr do parzenia kawy lub przez gęstą gazę i przelać do butelek. Odstawić zakorkowane butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

rada

Śliwki można obtaczać w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie i w ten sposób robić domowe praliny. Można je też wykorzystać do ciast lub deserów.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

44
autor: maly3city

Śliwowica to destylat ze śliwek, a nalewka ze śliwek to śliwkówka. Ja zawsze zlewam nastaw zanim zasypię śliwki cukrem, wtedy cukier wyciąga spirytus ze śliwek i mogę regulować słodkość nalewki. - 02 wrz 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie