Śliwkówka czyli nalewka ze śliwek

    Śliwkówka czyli nalewka ze śliwek

    11polubień
    150dni20min.


    Zrobione przez 226 osób

    Pyszny i prosty sposób na domową nalewkę ze śliwek węgierek. Można się nią degustować już po pół roku leżakowania. Zmieniłam tytuł tego przepisu bo piszecie, że śliwowica to mocniejszy alkohol. Dla mnie ta nalewka już jest wystarczająco mocna, może dlatego tak się ja u nas nazywa ;)

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
    • 300 g cukru
    • 1/2 l spirytusu
    • 1/2 l wódki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +150dni  ›  Gotowe w: 150dni20min. 

    1. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, zalać gąsiorku wódką i spirytusem, zakorkować gąsior i odstawić w ciemne miejsce na 5 tygodni.
    2. Po upływie tego czasu dodać cukier i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
    3. Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę np. przez filtr do parzenia kawy lub przez gęstą gazę i przelać do butelek. Odstawić zakorkowane butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

    rada

    Śliwki można obtaczać w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie i w ten sposób robić domowe praliny. Można je też wykorzystać do ciast lub deserów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    maly3city
    autor:
    84

    Śliwowica to destylat ze śliwek, a nalewka ze śliwek to śliwkówka. Ja zawsze zlewam nastaw zanim zasypię śliwki cukrem, wtedy cukier wyciąga spirytus ze śliwek i mogę regulować słodkość nalewki. - 02 wrz 2013

    MariuszMaciejewski
    35

    - - 12 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis