Pigwówka

    Pigwówka

    4polubienia
    96dni20min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Pigwówka - czyli nalewka z owoców pigwy, które są u nas coraz bardziej popularne. Są bardzo bogate w witaminę C, która na pewno nam się przyda zimą, gdy nalewka dojrzeje.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 2 kg owoców pigwy
    • 250 g cukru
    • 1 l spirytusu 70%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +96dni odstawienie  ›  Gotowe w: 96dni20min. 

    1. Dojrzałe owoce umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić plasterki pigwy do słoja, zasypać cukrem, dobrze potrząsnąć, zakręcić i odstawić na 2 dni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słojem.
    2. Po upływie 2 dni zalać zawartość słoja spirytusem, zakręcić słój ponownie i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce.
    3. Po 6 tygodniach delikatnie rozlać nalewkę do butelek, a owoce pozostałe w słoju zasypać niewielką ilością cukru i potrząsnąć całość. Kiedy cukier się rozpuści, dodać do butelek z nalewką.
    4. Zakręcić lub zakorkować butelki i odstawić w ciemne miejsce do zimy.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MichalWisniewski
    5

    prosty i treściwy przepis - nie jak inne w których niby trzeba wyrzucić owoce i robić nalewkę na samym zlanym cukrze - 16 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis