Czerwony barszcz do picia (kiszony)

    Czerwony barszcz do picia (kiszony)

    30polubień
    5dni30min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Ten barszcz można przechowywać w lodówce w słoikach albo w butelkach bardzo długo, a nie trzeba go pasteryzować. Jest gotowy do picia, ale można do niego dodać śmietany rozrobionej z mąką i zrobić barszcz zabielany.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 litrów

    • 2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki cukru
    • 1 opakowanie kminku
    • 1 kg czerwonych buraków
    • 1/2 kg marchewki
    • 2 korzenie pietruszki
    • 3 cebule
    • pół niewielkiego selera
    • pół główki czosnku
    • kromka chleba razowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni30min. 

    1. Zagotować 10 litrów wody z dodatkiem 2 małych łyżek soli, 2-3 łyżek cukru i torebką kminku. Przestudzić - zalewa ma być letnia lub całkiem chłodna.
    2. Jarzyny umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na grubym tarle. Czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać.
    3. Zalać jarzyny, czosnek i cebulę przestudzoną zalewą (można dodać piętkę chleba razowego aby się lepiej ukisił), przykryć talerzykiem i odstawić na kilka dni w niezbyt ciepłe i niezbyt zimne miejsce (temperatura pokojowa), aż na wierzchu pojawi się piana.
    4. Przelać barszczyk do butelek lub słoików odcedzając jarzyny. Pić od razu lub przechowywać w lodówce.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    15

    Polecam świetna sprawa,zwłaszcza dla tych którzy chcą poprawić swoje zdrowie. - 09 paź 2012

    gee
    autor:
    7

    super przepis, na podstawę na dobry, zdrowy i esencjonalny barszcz!) - 15 gru 2013

    apfel
    autor:
    2

    - - 12 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis