Czerwony barszcz do picia (kiszony)
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes
Następne

Czerwony barszcz do picia (kiszony)

  • 5 4
  • 11
    polubień
  • 5dni30min.

Ten barszcz można przechowywać w lodówce w słoikach albo w butelkach bardzo długo, a nie trzeba go pasteryzować. Jest gotowy do picia, ale można do niego dodać śmietany rozrobionej z mąką i zrobić barszcz zabielany.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 5 litrów

  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie kminku
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 cebule
  • pół niewielkiego selera
  • pół główki czosnku
  • kromka chleba razowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni30min. 

  1. Zagotować 10 litrów wody z dodatkiem 2 małych łyżek soli, 2-3 łyżek cukru i torebką kminku. Przestudzić - zalewa ma być letnia lub całkiem chłodna.
  2. Jarzyny umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na grubym tarle. Czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać.
  3. Zalać jarzyny, czosnek i cebulę przestudzoną zalewą (można dodać piętkę chleba razowego aby się lepiej ukisił), przykryć talerzykiem i odstawić na kilka dni w niezbyt ciepłe i niezbyt zimne miejsce (temperatura pokojowa), aż na wierzchu pojawi się piana.
  4. Przelać barszczyk do butelek lub słoików odcedzając jarzyny. Pić od razu lub przechowywać w lodówce.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Zobacz także

Komentarze i oceny (4)

10
autor: DrOzd

Polecam świetna sprawa,zwłaszcza dla tych którzy chcą poprawić swoje zdrowie. - 09 paź 2012

3
autor: gee

super przepis, na podstawę na dobry, zdrowy i esencjonalny barszcz!) - 15 gru 2013

1
autor: apfel

12 gru 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie