Dietetyczna mielonka z karkówki

    Dietetyczna mielonka z karkówki

    20polubień
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Mielonka własnego wyrobu - niezwykle prosta, a bardzo zdrowa, bez zbędnego tłuszczu i konserwantów. Można ją kroić na kanapki, a można też ukroić grubsze plastry i odgrzać z sosem na obiad.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża mielonka

    • 1 kg mielonej karkówki lub łopatki
    • 5 jaj
    • 1 szklanka kaszy manny
    • 1 kopiata łyżka vegety
    • pieprz do smaku
    • opcjonalnie: zielona pietruszka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w dużej misce.
    2. Odciąć kawałek foliowego rękawa do pieczenia, zawiązać z jednej strony, a następnie przełożyć mieszankę do środka. Zawiązać rękaw z drugiej strony, żeby powstał "cukierek".
    3. Rękaw owinąć lnianą ściereczką ponownie formując cukierek i związując po obydwu stronach.
    4. Włożyć "cukierek" do dużego garnka z gotującą wodą i gotować przez godzinę.
    5. Po godzinie delikatnie wyjąć zawiniątko i położyć na drewnianej deseczce. Przyłożyć z góry drugą deseczką i obciążyć czymś (np. książką kucharską), żeby lekko spłaszczyć mielonkę i nadać jej kształt. Odstawić, żeby ostygła, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki na noc.
    6. Odwinąć ze ściereczki i z rękawa foliowego dopiero na drugi dzień, kiedy dokładnie stężeje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    0

    Można albo łopatkę albo karkówkę Zaraz tam dopiszę. Dzięki! Super, że Ci smakowało - 07 kwi 2014

    autor:
    0

    Ja mam tylko jedno pytanie, używasz karkówki czy łopatki? W tytule karkówka ale w składnikach łopatka Ja zrobiłam z łopatki, wyszło super - 05 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis