Zaloguj się Zarejestruj się

Zupa z soczewicy na wędzonce

1komentarz
5polubień
55min.

Bardzo pożywna zupa, doskonała na zimę lub jesień, kiedy potrzebujemy dużo zdrowych kalorii. Dość szybka do przygotowania, bo soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskigo
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli wody będzie za bardzo ubywać należy ją uzupełnić
  2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie (jeśli jest bardzo tłusty można go smażyć bez oliwy, na mniejszym ogniu).
  3. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać włoszczyznę i wszystko lekko poddusić, żeby warzywa zmiękły.
  4. Zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy, kontynuować gotowanie. Dodać pomidory z puszki i podsmażony boczek. Dodać świeży szpinak (opcjonalnie) i gotować aż będzie miękki.
  5. Doprawić przyprawami i gotować jeszcze chwilę, aby smaki się dobrze połączyły.

rada

Kto lubi, może jeszcze dodać świeży imbir starty na tarce! Świetnie rozgrzewa!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

apfel
autor:
3

Bardzo smaczna zupa. Ja zamiast kuminu daję mielony kminek, a zamiast boczku wędzone żeberka. Taka zupa to może być klasyczny Eintopf - 10 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie