Zupa z soczewicy na wędzonce

    Zupa z soczewicy na wędzonce

    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 18 osób

    Bardzo pożywna zupa, doskonała na zimę lub jesień, kiedy potrzebujemy dużo zdrowych kalorii. Dość szybka do przygotowania, bo soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskigo
    • 300 g wędzonego boczku
    • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
    • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 4 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1/2 łyżeczki kuminu
    • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli wody będzie za bardzo ubywać należy ją uzupełnić
    2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie (jeśli jest bardzo tłusty można go smażyć bez oliwy, na mniejszym ogniu).
    3. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać włoszczyznę i wszystko lekko poddusić, żeby warzywa zmiękły.
    4. Zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy, kontynuować gotowanie. Dodać pomidory z puszki i podsmażony boczek. Dodać świeży szpinak (opcjonalnie) i gotować aż będzie miękki.
    5. Doprawić przyprawami i gotować jeszcze chwilę, aby smaki się dobrze połączyły.

    rada

    Kto lubi, może jeszcze dodać świeży imbir starty na tarce! Świetnie rozgrzewa!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    apfel
    autor:
    3

    Bardzo smaczna zupa. Ja zamiast kuminu daję mielony kminek, a zamiast boczku wędzone żeberka. Taka zupa to może być klasyczny Eintopf - 10 sty 2014

    Amieszka
    autor:
    1

    Pyszna. Zamiast "włoszczyzny" dodaję jarzynkę mrożonkę. Mozna oczywiście samemu rownież dokroić warzyw. Ja lubię jak ich w zupie jest dużo - 11 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis