Zaloguj się Zarejestruj się

Zupa z soczewicy na wędzonce

  • 1komentarz
  • 5polubień
  • 55min.

Bardzo pożywna zupa, doskonała na zimę lub jesień, kiedy potrzebujemy dużo zdrowych kalorii. Dość szybka do przygotowania, bo soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskigo
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeśli wody będzie za bardzo ubywać należy ją uzupełnić
  2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie (jeśli jest bardzo tłusty można go smażyć bez oliwy, na mniejszym ogniu).
  3. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać włoszczyznę i wszystko lekko poddusić, żeby warzywa zmiękły.
  4. Zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy, kontynuować gotowanie. Dodać pomidory z puszki i podsmażony boczek. Dodać świeży szpinak (opcjonalnie) i gotować aż będzie miękki.
  5. Doprawić przyprawami i gotować jeszcze chwilę, aby smaki się dobrze połączyły.

rada

Kto lubi, może jeszcze dodać świeży imbir starty na tarce! Świetnie rozgrzewa!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

apfel
autor:
3

Bardzo smaczna zupa. Ja zamiast kuminu daję mielony kminek, a zamiast boczku wędzone żeberka. Taka zupa to może być klasyczny Eintopf - 10 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie