Flaczki z boczniaka

    Flaczki z boczniaka

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pożywna potrawa z boczniaków, na bazie żeberek.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg boczniaków
    • 300 g żeberek
    • 1 pęczek włoszczyzny, umytej i obranej
    • 1 cebula, obrana
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 kostki grzybowe
    • 1 kubek śmietany 18%
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • kilka kropel przyprawy do zup typu maggi
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/4 łyżeczki soli cebulowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Boczniaki oczyścić wilgotną ściereczką jeśli jest to konieczne, pokroić w paseczki i zalać w garnku wodą. Dodać żeberka, kostki: rosołową i drobiowe i całą cebulę. Gotować pół godziny.
    2. Dodać włoszczyznę (w całości) i gotować jeszcze pół godziny.
    3. Wyjąć z wywaru włoszczyznę, żeberka i cebulę.
    4. Przygotować zasmażkę: na patelni stopić masło, a następnie, energicznie mieszając, dodać mąkę. Dodać trochę wywaru i dobrze wymieszać całość.
    5. Zasmażkę wlać do flaczków, doprawić całość pieprzem, solą, papryką w proszku, majerankiem, maggi, gałką muszkatołową, solą czosnkową i cebulową. Podgrzewać jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się wymieszały.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis