Kurczak a'la flaczki

    Kurczak a'la flaczki

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Takie flaczki bez flaczków, bardzo smaczne.To mączne i pożywne danie, potrawa jednogarnkowa, którą można podać na kolację gościom, szczególnie w zimie. No i jest łatwa i tania.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kurczaka
    • 1 pęczek włoszczyzny (jak do rosołu), umytej i obranej
    • 1 cebula, obrana
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarna pieprzu
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    • sól do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Kurczaka zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu, włoszczyznę, całą cebulę, posolić i gotować około godzinę, tak, by mięso było miękkie.
    2. Ugotowany rosół odcedzić na sicie, mięso obrać od kości i pokroić w paseczki, a następnie włożyć z powrotem do rosołu. Dodać trochę włoszczyzny startej na grubym tarle.
    3. Przygotować zasmażkę: na patelni stopić masło, a następnie, energicznie mieszając, dodać mąkę. Dodać trochę rosołu i dobrze wymieszać całość.
    4. Wlać zasmażkę do garnka, wymieszać, przyprawić całość pieprzem, majerankiem i imbirem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis