Nalewka cytrynowa

    Nalewka cytrynowa

    3polubienia
    7dni45min.


    Zrobione przez 10 osób

    Prosta nalewka, która świetnie orzeźwia w trakcie letnich imprez! A przy okazji to bogactwo witaminy C, więc czemu by się nią nie raczyć także w zimie?!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 1/2 l spirytusu
    • 1/2 l wody mineralnej niegazowanej
    • 10 cytryn
    • 1 szklanka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +7dni odstawienie  ›  Gotowe w: 7dni45min. 

    1. Wodę zagotować z cukrem, a następnie wystudzić.
    2. Cytryny dobrze umyć, polać wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do pokrojonych cytryn dodać skórki z 6 cytryn.
    3. Wszystkie składniki wymieszać razem w dużym słoju, przykryć i odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na ok. tydzień.
    4. Po tygodniu przecedzić nalewkę przez gazę lub inny filtr i przelać do butelki. Nadaje się do picia od razu, ale oczywiście, jak każda nalewka, lubi sobie postać, by nabrac najlepszego smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis