Prawdziwa fasolka po bretońsku

    Prawdziwa fasolka po bretońsku

    126polubień
    11godz.35min.


    Zrobione przez 951 osób

    Fasolkę po bretońsku lubię tylko w wykonaniu mojej mamy - i to jest jej przepis. Nie jest za tłusta, za gęsta, zbyt wodnista, po prostu jest idealna!!!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg fasoli piękny Jaś
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 250 g kiełbasy
    • 250 g boczku wędzonego lub surowego
    • olej do smażenia
    • 2 duże cebule
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • majeranek do smaku
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.35min. 

    1. Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
    2. Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
    3. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
    4. Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
    5. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
    6. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub przyprawą do zup typu maggi.
    7. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
    8. Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).

    Rada

    Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

    Zobacz jak to zrobić!

    Fasolka po bretońsku
    Fasolka po bretońsku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (47)

    KamilWojciechowicz
    194

    na 4 osoby albo 1 studenta... :D świetne zjadłem na raz :D - 24 sie 2013

    marekkuchcik36
    137

    Rewelacja Taką właśnie najczęściej lubię przygotowywać - 25 cze 2013

    autor:
    136

    Fasolkę robiłam dla męża - był zachwycony Nie podmieniałam wody, gotowałam fasolkę w wodzie z poprzedniego dnia. Nie robiłam też zasmażki - potrawa miała już fajną konsystencję - 30 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis