Prawdziwa fasolka po bretońsku

  • 29komentarzy
  • 54polubienia
  • 11godz.35min.

Fasolkę po bretońsku lubię tylko w wykonaniu mojej mamy - i to jest jej przepis. Nie jest za tłusta, za gęsta, zbyt wodnista, po prostu jest idealna!!!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1/2 kg fasoli piękny Jaś
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego lub surowego
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • majeranek do smaku
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.35min. 

  1. Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
  2. Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
  3. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
  5. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
  6. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub przyprawą do zup typu maggi.
  7. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
  8. Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).

Rada

Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (29)

KamilWojciechowicz
84

na 4 osoby albo 1 studenta... :D świetne zjadłem na raz :D - 24 sie 2013

marekkuchcik36
56

Rewelacja Taką właśnie najczęściej lubię przygotowywać - 25 cze 2013

a.mlwsk
autor:
55

Fasolkę robiłam dla męża - był zachwycony Nie podmieniałam wody, gotowałam fasolkę w wodzie z poprzedniego dnia. Nie robiłam też zasmażki - potrawa miała już fajną konsystencję - 30 lip 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie