Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pyszne wegetariańskie pierogi podawane z przypieczoną cebulką i naturalnym jogurtem.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 50 pierogów

  • Farsz do pierogów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • do smaku sól, pieprz, majeranek
  • Ciasto na pierogi
  • 40dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Pieczarki oczyścić, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie masła, włożyć pieczarki, udusić. Dodać przyprawy,jajko, bułkę tartą wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i startymi na tarce ogórkami.
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować i następnie szklanką wykrawać krążki, na każdym układać farsz i na koniec zlepić brzegi. Ugotować w osolonym wrzątku.
  3. Podawać na ciepło podsmażając na pozostałym maśle lub ugotowane i posypane podsmażoną na maśle cebulką.

rada

Jeżeli nie posiadamy ogórków kiszonych możemy dodać od 2-3 łyżek gęstej śmietany.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie