Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    11polubień
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Pyszne wegetariańskie pierogi podawane z przypieczoną cebulką i naturalnym jogurtem.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 50 pierogów

    • Farsz do pierogów
    • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    • 30 dkg pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 2 kiszone ogórki
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • do smaku sól, pieprz, majeranek
    • Ciasto na pierogi
    • 40dkg mąki pszennej
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1 szklanka gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki oczyścić, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie masła, włożyć pieczarki, udusić. Dodać przyprawy,jajko, bułkę tartą wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i startymi na tarce ogórkami.
    2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować i następnie szklanką wykrawać krążki, na każdym układać farsz i na koniec zlepić brzegi. Ugotować w osolonym wrzątku.
    3. Podawać na ciepło podsmażając na pozostałym maśle lub ugotowane i posypane podsmażoną na maśle cebulką.

    rada

    Jeżeli nie posiadamy ogórków kiszonych możemy dodać od 2-3 łyżek gęstej śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiolettaWachelka
    1

    pierogi świetne, ja dodałam smażony boczek wędzony i nie dodawałam ogórków kiszonych oraz śmietany. - 24 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis