Bigos na wędzonce

    Bigos na wędzonce

    6polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Każdy ma swój ulubiony sposób na bigos i chociaż składniki są mniej więcej te same, to proporcje w każdym domu są różne. Najlepiej wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 kg kapusty kiszonej
    • 500 g wędzonych kości od schabu lub żeberek
    • 300 g boczku
    • 300 g karkówki
    • 300 g wołowiny
    • 500 g kiełbasy śląskiej
    • 2 cebule
    • 1 garść suszonych grzybów
    • 1 garść suszonych śliwek, najlepiej polskich
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki kminku
    • 5 ziaren jałowca
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 10 ziaren pieprzu ziarnistego
    • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Przygotować wywar z wędzonych kości: zalać je w dużym garnku zimną wodą, a następnie gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjąć kości i obrać mięso. Odstawić mięso na później. Wywar przecedzić, aby pozbyć się resztek z kości.
    2. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić.
    3. Śliwki namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić.
    4. Kapustę przepłukać, by nie była zbyt kwaśna i odcisnąć z wody, a następnie posiekać. Zalać kapustę wywarem i postawić na średnim ogniu.
    5. Kiedy kapusta się gotuje, pokroić mięsa w kostkę i przesmażyć na patelni, dodając pokrojoną cebulę i wędlinę. Dusić wszystko do miękkości.
    6. Zawartość patelni dodać do kapusty, dodać mięso obrane od kości, a następnie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, jałowiec, tymianek i pieprz.
    7. Namoczone suszone grzyby postawić na średnim gazie i gotować przez kilka minut. Odcedzić, pokroić i dodać do bigosu. Wywar z grzybów zachować do podlewania bigosu.
    8. Odcedzić śliwki i także dodać je do bigosu. Można je pokroić, jeśli są duże.
    9. Gdy kapusta będzie miękka, dodać przecier pomidorowy i wymieszać całość. Jeśli jest to konieczne, można doprawić bigos solą.

    rada

    Bigos jest najlepszy, jeśli się go gotuje długo i na wolnym ogniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis