Kopytka palce lizać

    Kopytka palce lizać

    52polubienia
    45min.


    Zrobione przez 333 osoby

    Zmieniłam trochę ten przepis po Waszych komentarzach. Kopytka uwielbiam od dziecka - są pyszne i niesamowicie proste! Wystarczy posypać cukrem, polać śmietaną, albo sosem grzybowym, czy innym ulubionym i danie gotowe. Tak naprawdę to nie jest trudne danie, ale trzeba trochę poćwiczyć :)

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Obrane ziemniaki ugotować w słonej wodzie, przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia.
    2. Do ziemniaków wbić jaja, dodać mąkę i sól i zagnieść ciasto w misce.
    3. Jeśli miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale nie było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. To, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne są oczywiście mniej kleiste.
    4. Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm.
    5. Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły do dna.
    6. Gdy wypłyną (po minucie, dwóch) wybieramy łyżką cedzakową na talerz i polewamy roztopionym masłem albo sosem.

    rada

    Jeśli zrobi nam się trochę za dużo kopytek, można je wszystkie ugotować, a na drugi dzień wrzucić na wrzątek, żeby odgrzać. Już po chwili w gorącej wodzie będą znów miękkie i pyszne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (11)

    autor:
    48

    Mam 19 lat i lubię od czasu do czasu coś zrobić, ugotować, upiec.. Wolnymi kroczkami poznaję tajniku kuchni, wszystkiego próbuję i się uczę. Kopyta dziś robiłam pierwszy raz korzystając z tego przepisu. Miałam trochę komplikacji z ciastem... Cały czas się lepiło i lepiło, i lepiło.. Dosypywałam mąki, a skutków prawie w ogóle nie było. No, ale po długiej i meczącej pracy nad ugniataniem ciasta, uzyskałam w końcu poprawy efekt. Mam nadzieję, że na następny raz robienie ciasta zajmie mi mniej czasu i szybciej uzyskam poprawną konsystencję. Pozdrawiam. - 08 maj 2014

    autor:
    35

    Przyznaję że musiałem dodać jeszcze raz tyle mąki co podane w przepisie ale kopytka wyszły idealne i przepyszne. - 03 cze 2014

    autor:
    23

    Witam, dzisiaj robiłem kopytka z tego przepisu i musze niestety przyznać, że jednak trzeba wiecej mąki jak zaledwie jedna szklanka, ja dodałem chyba 2 :-) Pozdrawiam. - 30 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis