Żeberka wieprzowe w borowikach

    Żeberka wieprzowe w borowikach

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Smaczne żeberka w sosie z borowików podawane najchętniej z kaszą gryczaną, ugotowaną na sypko i surówką z czerwonej kapusty.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g żeberek wieprzowych
    • 3 łyżki oleju
    • 2 cebule
    • 200 g borowików
    • 1 szklanka wody
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • do smaku pieprz, sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Umyte, pokrojone w paski (szer. 4-5 cm) żeberka - posolić, popieprzyć i dać na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażyć mocno z każdej strony.
    2. Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki borowiki i wszystko podlać szklanką wody.
    3. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić. Gotowe danie posypać pokrojoną, świeżą zieloną pietruszką.

    rada

    Można sos zagęścić gotowym sosem z torebki lub 2 łyżkami mąki pszennej rozbełtanej w 3/4 szklanki wody. Można również dodać dowolne przyprawy w zależności od upodobań.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    pierwszy raz robilam tego typu mięsko ale wszystko sie udalo na 100% tylko dusiłam ok 55min - 11 lis 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis