Zaloguj się Zarejestruj się

Żeberka wieprzowe w sosie własnym

  • 2komentarze
  • 12polubień
  • 50min.

Smaczne, soczyste mięso podawane na obiad. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 80 dkg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 -5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyzki oleju
  • do smaku pieprz,sól
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Żeberka wymyć i pokroić w paski (szerokości około 4-5 cm). Nasolić i popieprzyć.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić przygotowane żeberka. Smażyć z obu stron aż mięso się porządnie przypiecze.
  3. Cebulę obrać i pokroić w podłużne, cienkie paski i wrzucić do przypieczonych żeberek.
  4. Gdy cebula się zeszkli, podlać mięso wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić do smaku. Gotowe żeberka podawać na ciepło.

rada

Do mięsa można dodać inne przyprawy w zależności od upodobań np. czosnek, cząber, lubczyk itp.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

MarudaGDA
autor:
6

Cudownie proste i bardzo smaczne :D - 14 mar 2014

pusz
autor:
5

pyszne, mimo (przez zapomnienie) nie dodałem liści i ziela, ale był czosnek - 30 gru 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie