Żeberka wieprzowe w sosie własnym

    Żeberka wieprzowe w sosie własnym

    (7)
    26polubień
    50min.


    Zrobione przez 203 osoby

    Smaczne, soczyste mięso podawane na obiad. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 80 dkg żeberek wieprzowych
    • 2 cebule
    • 2 liście laurowe
    • 4 -5 ziarenek ziela angielskiego
    • 3 łyzki oleju
    • do smaku pieprz,sól
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Żeberka wymyć i pokroić w paski (szerokości około 4-5 cm). Nasolić i popieprzyć.
    2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić przygotowane żeberka. Smażyć z obu stron aż mięso się porządnie przypiecze.
    3. Cebulę obrać i pokroić w podłużne, cienkie paski i wrzucić do przypieczonych żeberek.
    4. Gdy cebula się zeszkli, podlać mięso wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić do smaku. Gotowe żeberka podawać na ciepło.

    rada

    Do mięsa można dodać inne przyprawy w zależności od upodobań np. czosnek, cząber, lubczyk itp.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Komentarze po polsku (5)

    autor:
    38

    Cudownie proste i bardzo smaczne :D  -  14 mar 2014

    autor:
    22

    pyszne, mimo (przez zapomnienie) nie dodałem liści i ziela, ale był czosnek  -  30 gru 2013

    autor:
    6

    Rewelacja !!! Pierwszy raz robiłam żeberka i są przepyszne 😉  -  02 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis