Gołąbki "optymistyczne"

    Gołąbki "optymistyczne"

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto przepis na wegetariańskie gołąbki pełne smaku, zdrowia i energii. Nazywam je "optymistycznymi", bo mieszanka zielonej, czerwonej i brązowej soczewicy, fasoli mung i brązowego ryżu, której do nich używam nazwa się właśnie "mieszanką na zupę wiejską optymistyczną" - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście samemu można skomponować taką mieszankę, wedle własnych upodobań.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
    • FARSZ
    • 250 g mieszanki zielonej, czerwonej i brązowej soczewicy, fasoli mung i brązowego ryżu
    • 250 g pieczarek
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/2 zielonej papryki
    • 1/2 żółtej papryki
    • 2 duże cebule
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 3 łyżki masła
    • 1 kostka rosołowa (warzywna) rozpuszczona w szklance wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
    2. Mieszankę fasoli mung, soczewicy i ryżu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
    3. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i poddusić na łyżce masła.
    4. Cebulę drobno pokroić i przyzłocić na łyżce masła.
    5. Papryki umyć i drobno pokroić, poddusić na maśle, aby zmiękły.
    6. Składniki na farsz dokładnie wymieszać.
    7. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
    8. Zalać bulionem gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
    9. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis