Gołąbki z mięsem

    Gołąbki z mięsem

    9polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To przepis na gołąbki owinięte w liście kapusty włoskiej. Farsz jest tradycyjny. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym. Można je zamrażać, najlepiej każdy w osobnym woreczku, wtedy się nie posklejają. (Należy je zamrażać po ugotowaniu.)

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka kapusty włoskiej (może być też zwykła biała kapusta)
    • 2 woreczki ryżu
    • 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowe, albo mieszane z drobiowym)
    • 3 łyżki masła
    • 1/2 kg pieczarek
    • 2 duże cebule
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
    2. Ryż ugotować na sypko. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i poddusić na łyżce masła.
    3. Cebule pokroić drobno i zrumienić na łyżce masła.
    4. Zieloną pietruszkę umyć i posiekać drobno.
    5. Kiedy ryż będzie ugotowany, wymieszać go z mięsem, pieczarkami, cebulą, pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowany farsz nakładać łyżką na liście kapusty.
    6. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
    7. Zalać bulionem gołąbki ułożone w rondlu, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
    8. Gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis