Gołąbki z mięsem i ryżem

    Gołąbki z mięsem i ryżem

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Smaczne danie podawane na ciepło z sosem pomidorowym lub grzybowym.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 gołąbków (około)

    • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    • 1 szklanka ryżu
    • 30 dkg pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 duża główka kapusty
    • do smaku pieprz,sól
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Z kapusty wyciąć głąb i wsadzić całą kapustę do dużego garnka z wrzącą wodą. Zanurzać kapustę i oddzielać widelcem pojedyńcze, sparzone liście. Położyć na talerz.
    2. Do osobnego garnka wlać 2 litry wody i ugotować w nim ryż na sypko (około 15 minut). Po ugotowaniu ryż odcedzić.
    3. Na patelnię wlać olej i przysmażyć wcześniej obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę.
    4. Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodać mielone mięso, przysmażone pieczarki, przyprawy i mamy już gotowy farsz do gołąbków.
    5. Z każdego ostygniętego liścia kapusty odciąć zgrubiałą końcówkę. Na kazdy liść nałożyć farsz (około 2 stołowe łyżki) i zawijać w zgrabne gołąbki, tak aby farsz nie wyleciał.
    6. Uformowane gołąbki układamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Podlewamy 1/2 szklanki wody. Na wierzch kładziemy kilka płatków masła i całość przkrywamy pokrywką. Dusimy w piekarniku lub na kuchence około 1 godziny.
    7. Gotowe gołąbki podajemy jako samodzielne danie polane dowolnym sosem.

    rada

    Można w 1/2 szklanki ciepłej wodzie rozpuścić kostkę rosołową i takim wywarem podlać przed duszeniem gołąbki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis