Racuchy drożdżowe z jabłkami

    (1)
    1 godz. 25 min

    To racuchy, na które zawsze namawiałam swoją prababcię, żeby je usmażyła. Pyszne!!! (Prababcia co prawda używała żywych drożdży, ale kto teraz ma na to czas... :)

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 49 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 2 jabłka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie - dodać więcej mąki.
    2. Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki.
    3. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. (Można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.)
    4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
    5. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
    6. Podawać posypane cukrem pudrem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    10

    Bardzo dobry przepis, racuchy wyszly znakomite, dodalam nieco cukru, bo lubie slodsze ciasto, polecam przepis i pozdrawiam Apropos przywierania ciasta do lyzki, moja babcia maczala lyzke w oleju przed nalozeniem nia ciasta na patelnie, dziala.  -  29 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)