Racuchy drożdżowe z jabłkami

    Racuchy drożdżowe z jabłkami

    22polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 43 osoby

    To racuchy, na które zawsze namawiałam swoją prababcię, żeby je usmażyła. Pyszne!!! (Prababcia co prawda używała żywych drożdży, ale kto teraz ma na to czas... :)

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 2 jabłka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie - dodać więcej mąki.
    2. Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki.
    3. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. (Można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.)
    4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
    5. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
    6. Podawać posypane cukrem pudrem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    10

    Bardzo dobry przepis, racuchy wyszly znakomite, dodalam nieco cukru, bo lubie slodsze ciasto, polecam przepis i pozdrawiam Apropos przywierania ciasta do lyzki, moja babcia maczala lyzke w oleju przed nalozeniem nia ciasta na patelnie, dziala. - 29 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis