Pulchne racuchy z jabłkami

    Pulchne racuchy z jabłkami

    187polubień
    25min.


    Zrobione przez 987 osób

    Najprostszy przepis na bardzo pulchne racuchy z jabłkami. Uwaga: ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, a jabłka pokrojone tak, żeby było czuć ich smak. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 l mleka
    • 2 jajka
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 duże jabłka
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
    2. Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość. Uwaga: ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    3. Smażyć na złoto na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pulchne racuchy z jabłkami
    Pulchne racuchy z jabłkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (45)

    Magster
    autor:
    181

    Bardzo łatwe te racuchy. Ja polałam śmietaną. - 22 mar 2012

    autor:
    139

    Racuchy pyszne Ale jeśli nie chcecie dodawać jajek albo Wam się zwyczajnie skonczą to można śmiało pominąć, mi wyszły całkiem pyszne bez jajek - 28 lut 2013

    DomiM
    autor:
    123

    super przepis, pyszności! - 04 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis