Pulchne racuchy z jabłkami

37komentarzy
133polubienia
25min.


Zrobione przez 351 osób

Najprostszy przepis na bardzo pulchne racuchy z jabłkami. Uwaga: ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, a jabłka pokrojone tak, żeby było czuć ich smak. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  2. Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość. Uwaga: ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Smażyć na złoto na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz jak to zrobić!

Pulchne racuchy z jabłkami
Pulchne racuchy z jabłkami

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (37)

Magster
autor:
150

Bardzo łatwe te racuchy. Ja polałam śmietaną. - 22 mar 2012

OrangeCoffee
autor:
109

Racuchy pyszne Ale jeśli nie chcecie dodawać jajek albo Wam się zwyczajnie skonczą to można śmiało pominąć, mi wyszły całkiem pyszne bez jajek - 28 lut 2013

DomiM
autor:
94

super przepis, pyszności! - 04 sty 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie