Gołąbki z modrej kapusty

    Gołąbki z modrej kapusty

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne gołąbki, które się wspaniale prezentują na talerzu!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka modrej kapusty
    • 1 garść suszonych grzybów
    • 1 szklanka ryżu
    • 2 cebule
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia.
    2. Grzyby moczyć przez 20 minut, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Odlać wywar do osobnej miseczki, a grzyby pokroić drobno.
    3. W tym czasie, gdy gotują się grzyby, ugotować na sypko ryż.
    4. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na łyżce masła. Zeszkloną cebulę dodać do ryżu, a następnie dodać grzyby i natkę pietruszki. Przyprawić całość solą i pieprzem.
    5. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
    6. Gołąbki ułożone w rondlu zalać odstawionym wywarem z grzybów, w razie konieczności dolewając odrobinę wody. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Przykryć rondel i dusić przez godzinę.
    7. Podawać z sosem grzybowym.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis