Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

    29polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 56 osób

    Bardzo pożywne gołąbki, które najlepiej smakują z sosem grzybowym. Pyszna wersja wegetariańska tej tradycyjnej potrawy.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka białej kapusty
    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 3 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 300 g pieczarek
    • 1 jajko
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • 2 grzybowe kostki rosołowe
    • sos sojowy do smaku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
    2. Kiedy kapusta się gotuje, ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając łyżkę masła. Ugotowaną kaszę odcedzić i odstawić aby wystygła.
    3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek.
    4. Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżce masła. Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
    5. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
    6. Kostki rosołowe rozpuścić w 2 szklankach wody i zalać tym gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
    7. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    BeataMichalak
    autor:
    7

    pyszne polecam b często je robię i wszystkim smakują - 08 mar 2014

    oleńka
    autor:
    5

    @Dziuba: jajko dodajemy surowe, zetnie się podczas duszenia i sklei nam farsz. Szklanka kaszy przed ugotowaniem Smacznego! - 20 sty 2016

    autor:
    2

    Witam, mam pitanie do Ciebie, pewnie dosyc oczywiste, ale chce sprawdzic. Czy to jajko dodaje ugotowane na twardo, czy surowe? A szklanka kaszy (miara przed ugotowaniem? Z gory dziekuje. @olenka; pieknie dziekuje. - 20 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis