Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • 6polubień
  • 1godz.5min.

Bardzo pożywne gołąbki, które najlepiej smakują z sosem grzybowym. Pyszna wersja wegetariańska tej tradycyjnej potrawy.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 grzybowe kostki rosołowe
  • sos sojowy do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
  2. Kiedy kapusta się gotuje, ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając łyżkę masła. Ugotowaną kaszę odcedzić i odstawić aby wystygła.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżce masła. Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  5. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
  6. Kostki rosołowe rozpuścić w 2 szklankach wody i zalać tym gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
  7. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

BeataMichalak
0

pyszne polecam b często je robię i wszystkim smakują - 08 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie