Kopytka

    Kopytka

    32polubienia
    35min.


    Zrobione przez 13 osób

    Szybka do wykonania potrawa do podawania na ciepło np: z sosem pieczarkowym lub gulaszem i surówką z czerwonej kapusty.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki kartoflanej
    • 1 jajko
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obrać i ugotować ziemniaki. Przepuścić (zmielić) przez maszynkę lub tzw. praskę.
    2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy około 2 cm i pokroić w paski dł. około 3 cm.
    3. Wrzucić do garnka z gotującą sią wodą i dalej gotować do chwili, aż wszystkie kopytka wypłyną na powierzchnię.
    4. Gotowe kopytka podawać gorące jako danie do obiadu.

    rada

    Kopytka można tez podać na słodko. Wystarczy podgrzać na patelni 2 łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej, polać kopytka i posypać cukrem. Można też polać niewielka ilością śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    13

    - - 03 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis