Leczo wegetariańskie

    Leczo wegetariańskie

    (2)
    25polubień
    55min.


    Zrobione przez 13 osób

    Leczo wegetariańskie można przyrządzić tak samo, jak klasyczne, ale bez kiełbasy. Jednak dodanie tofu sprawia, że smak jest pełniejszy, no i potrawa jest bardziej pożywna!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 cebule
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka zielona
    • 1 papryka żółta
    • 1 kostka twardego tofu (najlepiej wędzonego)
    • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka keczupu
    • 1 warzywna kostka rosołowa
    • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
    2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
    3. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20-30 minut).
    4. Tofu pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć na patelni, odstawić.
    5. Dodać podsmażone tofu, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić kostką rosołową, czosnkiem, papryką w proszku.
    6. Dusić jeszcze 10-15 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
    7. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    KasiaLinde
    autor:
    10

    Jedyne co mi się nie spodobało to użycie kostki rosołowej. Uważam, że to sam tłuszcz, sól i wzmacniacze. dlatego pominęłam ją zupełnie dodając bulion warzywny, który zawsze mam w lodówce. Tofu wędzone z Polsoi spełniło pokładane w nim nadzieje.  -  20 mar 2013

    autor:
    5

    Bardzo łatwy u szybki przepis na leczo! Bardzo smaczne leczo, ja zamiast ketchupu i przecieru dodalam puszke miazgi pomidorowej (crushed tomatoe) która spełniła to samo zadanie! Rownież zamiast kostki rosolowej oddałam bulionu. Leczo pychota, po prostu palce lizać!  -  19 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis