Leczo klasyczne

    Leczo klasyczne

    170polubień
    55min.


    Zrobione przez 1264 osoby

    Sekret aromatycznego leczo? To proste: dużo cebuli, dużo papryki i smaczna kiełbasa. Ja używam surowej polskiej lub frankfurterek, bo dają najlepszy aromat bez nadmiaru tłuszczu. Zawsze można ugotować więcej i zamrozić - smakuje świetnie!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 cebule
    • 2 papryki czerwone
    • 1 papryka zielona
    • 1 papryka żółta
    • olej lub oliwa do smażenia
    • 6 frankfurterek lub 3 kiełbasy, np. surowe polskie
    • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki pikantnego keczupu
    • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
    2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
    3. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
    4. Frankfurterki lub kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli. Podsmażone frankfurterki dodać do garnka z warzywami.
    5. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).
    6. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
    7. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!

    Zobacz jak to zrobić!

    Leczo klasyczne
    Leczo klasyczne

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (45)

    martaskowronek26
    126

    Szybki i łatwy przepis na pyszny obiadek zimową porą Polecam też moją wersję - http://leczo.net.pl/ - 19 sty 2013

    Efeb13
    autor:
    126

    Kapitalne i super smak! - 16 wrz 2012

    Katrin
    autor:
    101

    uwielbiam leczo. Wyszło świetne. - 28 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis