Leczo klasyczne

  • 59polubień
  • 55min.

Sekret aromatycznego leczo? To proste: dużo cebuli, dużo papryki i smaczna kiełbasa. Ja używam surowej polskiej lub frankfurterek, bo dają najlepszy aromat bez nadmiaru tłuszczu. Zawsze można ugotować więcej i zamrozić - smakuje świetnie!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 6 frankfurterek lub 3 kiełbasy, np. surowe polskie
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
  2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
  4. Frankfurterki lub kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli. Podsmażone frankfurterki dodać do garnka z warzywami.
  5. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).
  6. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
  7. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (16)

Efeb13
autor:
40

Kapitalne i super smak! - 16 wrz 2012

martaskowronek26
34

Szybki i łatwy przepis na pyszny obiadek zimową porą Polecam też moją wersję - http://leczo.net.pl/ - 19 sty 2013

Katrin
autor:
25

uwielbiam leczo. Wyszło świetne. - 28 paź 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie