Leczo z cukini i papryki

    (3)
    50 min

    Leczo z pieczarkami i z cukinią, na szynce lub boczku. Bardzo dobra, kolorowa potrawa podawana na ciepło z pieczywem.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 48 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 papryk ( najlepiej w różnych kolorach)
    • 2 średniej wielkości cukinie
    • 30 dkg pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 pomidory
    • 25 dkg wędzonej szynki lub boczku
    • 4 łyżki oleju
    • 1 szklanka wody
    • 4 liście laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • do smaku sól, cukier, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Do garnka wlać wodę i olej i wrzucić pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie itd. Całość dusić około 15 minut.
    2. Następnie dodać wędlinę (pokrojoną w paski i przesmażoną na oleju na patelni) i cukinię (obraną ze skórki,z wydrążonym miąższem i pokrojoną w kostkę).
    3. Na koniec wrzucić do garnka obrane ze skórki (wcześniej polać wrzątkiem) i pokrojone pomidory. Dodać jeszcze (w razie potrzeby) przyprawy. Gotować jeszcze na małym ogniu 5 minut.
    4. Gotową potrawę podawać z pieczywem.

    rada

    W zależnosci od upodobań można dodać jeszcze ostrej papryki, przecieru pomidorowego lub inne przyprawy.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    Efeb13
    autor:
    17

    Żołądek już nie może, a oczy by jadły! Fantastyczne!  -  16 wrz 2012

    martii
    autor:
    2

    Wraz z cebulą podsmazyłam troche boczku. Polecam  -  25 sie 2015

    EwaMalińska
    autor:
    1

    Pyszne. Polecam. Nie dodaję wody.  -  07 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)